De Lofoten zijn een paradijs voor fotografen. Het prachtige landschap met steile bergen, witte stranden en pittoreske vissersdorpjes zorgen er voor dat iedereen met mooie foto’s thuiskomt, ongeacht of je amateur of prof bent. (zie voor veel meer foto's www.lofotenbilder.no)

Er is geen mooiste of beste seizoen, alle jaargetijden zijn hier  fotogeniek. Net zo min is er voor fotografen mooi of slecht weer – onze gasten komen met schitterende foto’s thuis na een dag storm op het strand van Unstad of in de haven van Eggum.

Hier, zo’n tweehonderd kilometer boven de poolcirkel, kan het licht soms betoverend zijn, zeker als de zon langdurig laag boven of net onder de horizon staat. Dat is overdag het geval in de wintermaanden en ‘s zomers in de nachten.

Direct rond onze vakantiehuizen is al veel te doen voor fotografen. Al is het maar de bergketen aan de overkant van de Gimsøystraumen die door de zon in vele kleuren uitgelicht wordt, of die deels ingepakt wordt door prachtige wolken. Of de Gimsøystraumen zelf waar tijdens stormen wervelwinden van water en sneeuw overheen razen. Direct naast de huizen zijn venen waar in voorjaar en zomer orchideeën en vleesetende plantjes groeien en waar mossen in de herfst prachtig kleuren.

Wij proberen onze tuinen zo optimaal mogelijk in te richten voor vogels en andere dieren, zodat die al direct rond de huizen te vinden zijn.

In de wintermaanden, tijdens het kabeljauwseizoen, leggen wij regelmatig visafval voor de huizen waar zeearenden dankbaar gebruik van maken en die zich, met wat langere lenzen, zelfs vanuit huis laten fotograferen. De mooie en grappige moerassneeuwhoenders laten zich vaak ook makkelijk op de gevoelige plaat vastleggen. Fotogeniek zijn ook de bonte vliegenvangers die ieder jaar in de tuin broeden. Regelmatig lopen de watersnippen op het gazon naar regenwormen te zoeken. In het voorjaar laten de uitbundig jubelende wulpen zich in vlucht fotograferen.

Blauwborsten en fitissen laten zich horen rond het huis. Af en toe zeilt een velduil of ransuil voorbij. In het najaar is het niet ongewoon pestvogels in de bomen met bessen te hebben. En soms zijn er extra leuke soorten aanwezig, zoals voorjaar (eind maart, begin april) 2017 een ruigpootuil die enkele dagen urenlang onder het keukenraam van het gele huis zat. Grijskopspechten laten zich ook regelmatig zien en horen bij het huis.

Vaak zijn er hermelijnen bij het huis – een uitdaging om vast te leggen. Wie een geoefend oog heeft, komt langs de kust voor de huizen al snel een otter tegen. Ook al zo’n uitdaging om goed op de foto te krijgen.

Noorderlicht fotografie

Alle foto's op deze pagina zijn genomen rond het vakantiehuis

Waar veel van onze gasten tussen september en april voor komen is natuurlijk het noorderlicht. Veruit de meeste gasten krijgen dat tijdens hun verblijf ook minimaal een keer te zien. En natuurlijk zijn er de geluksvogels die het een week lang iedere avond en nacht zien.

Voor wie voor het eerst op zoek gaat, kan noorderlicht, of aurora borealis, nog lastig te ontdekken zijn. Vaak is het in het begin niet meer dan een wat lichte, bleke stofwolk aan de hemel. Op de foto blijkt die wolk echter groen te zijn. Wordt het noorderlicht intenser, dan is het groen ook met het blote oog goed zichtbaar en wordt het nog wat feller, zijn ook paars, rood en soms roze te zien. Bij matig noorderlicht hangt het boven onze huizen. Is er wat minder activiteit, dan zijn op korte afstand prima andere locaties te vinden.

Noorderlicht fotograferen is niet moeilijk. Even een paar korte richtlijnen. (uitgebreider op: www.lofotenbilder.no)

Gebruik een zo groot mogelijk groothoeklens. 35mm kan, liever 24mm, maar zeker als het noorderlicht wat hoger aan de hemel staat, wat al snel kan gebeuren, dan nog liever 16mm of 14mm. Zet de camera op M, zodat alles handmatig in te stellen is. Begin op pakweg iso 1000, het grootste diafragma (f/1.4, f/2.8, of f/4) van de lens en gebruik een sluitertijd van 10, 15 of 20 seconden. Focus met de autofocus eerst op een lantaarnpaal of huis in de verte en zet de camera daarna op handmatige focus en raak de lens niet meer aan. Bepaal opnieuw je compositie en neem een foto. Een flauwe strook noorderlicht wordt dan al zichtbaar.

Noorderlicht kan zeer snel van sterkte veranderen en dus zal vaak snel geschakeld moeten worden tussen hogere of lagere iso en snellere of langzamere sluitertijden. Noorderlicht kan uren langs de hemel dansen, maar ook snel opzetten en weer verdwijnen. Zet daarom de camera vast goed ingesteld en op statief paraat als een wolkenloze avond of enkele opklaringen worden voorspeld, ook als is er op dat moment nog niets te zien. Het is dan een kwestie van naar buiten stappen en direct afdrukken. Beginners zijn vaak nogal wat tijd kwijt om de camera in te stellen en dan kan het alweer gedaan zijn met het noorderlicht.

Voor fotografen die niet over geschikte apparatuur beschikken of niet te veel willen slepen, verhuren we lenzen (voor Canon), statieven en schuiltenten.

Wie al dat fotograferen te veel gedoe vindt, gewoon wil genieten, maar later toch foto’s in zijn of haar album wil, kan mij ook een avondje inhuren voor foto’s van het noorderlicht zoals het op dat moment was. Ik kan dan ook foto’s nemen van de gasten zelf onder het noorderlicht.

Lofoten - een paradijs voor fotografen