Hurtigruten

Hurtigruten, letterlijk 'de snelle route', heeft een aantal grote schepen dat een dagelijkse verbinding tussen het zuiden van noorden van Noorwegen onderhoudt. Van origine waren ze bedoeld om vracht en passagiers te vervoeren, tegenwoordig zijn het bovendien riante cruiseschepen met een dagelijkse aanloop in tal van dorpen en steden langs de Noorse kust, onder meer de Lofoten.

We hebben diverse gasten gehad die het leuk vonden om een deel van de route van de Hurtigruten te combineren met een verblijf bij ons. Het is op vele plaatsen langs de kust mogelijk om op te stappen of de trip te beëindigen en zelfs de auto kan mee. Kijk op www.hurtigruten.com/no voor alle mogelijkheden en prijzen.

Wie op Bodø wil vliegen en naar de Lofoten wil varen, moet er rekening mee houden dat de aansluitingen doorgaans slecht zijn. In veel gevallen landt het vliegtuig te laat op Bodø om de Hurtigruten nog te halen en op de terugreis komen de schepen midden in de nacht in Bodø aan.


Met de auto

Wie meer tijd heeft kan zelf met de auto van Nederland naar de Lofoten rijden. Het kan in drie dagen, maar trek er zeker vijf voor uit. Vanaf even voorbij Oslo, is Noorwegen aan één stuk door prachtig. Anders dan in de meeste Europese landen rijd je hier niet door steden of saaie landbouwgebieden van de ene naar de andere mooie plek – Noorwegen is gewoonweg doorlopend mooi.

Een optie is ook om door Zweden naar het noorden te rijden en daar de grens met Noorwegen over te steken en naar de Lofoten te gaan. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Afijn, er zijn vele mogelijkheden en de heen- en terugrit kunnen een schitterend deel van de vakantie zijn. Maar voor velen is en blijven de Lofoten het hoogtepunt.

Lofoten - hoe kom je er?

Er zijn vele wegen die naar de Lofoten leiden. Wie de tijd heeft kan met de auto komen, wie maar één of twee weken heeft kan maar beter vliegen. Nederland – Lofoten is minstens drie hele lange dagen rijden. Zelfs een cruiseschip is een optie.

Vliegen

Op de Lofoten hebben Leknes en Svolvaer luchthaventjes, ieder ruim een half uur rijden van ons vakantiehuis. Daar zijn drie vliegtuigen voor de nodig. Van Amsterdam (Schiphol) naar Oslo (Gardemoen), van Oslo naar Bodø en dan nog twintig minuten met een leuk klein vliegtuig de etappe Bodø – Svolvaer of Leknes. Meestal is het om 10 of 11 uur vanaf Schiphol vertrekken en rond 18 uur op de Lofoten staan. In de weekenden echter is het vaak niet mogelijk om dit traject in één dag af te leggen.

Een andere optie is vliegen op Harstad/Narvik (vliegveld Evenes), dat op zo'n drie uur rijden van ons huis ligt. Voor deze route zijn twee vliegtuigen nodig: Amsterdam – Oslo en Oslo – Evenes. Vertrek en aankomst zijn vrijwel hetzelfde als direct op de Lofoten vliegen. Maar meestal is deze route aanzienlijk goedkoper. Dat vervolgens nog een autorit van drie uur volgt, is geen straf, want het is een prachtige rit. Alleen in de winter, als het uitgerekend op de dag van aankomst of vertrek hard waait en sneeuwt, is het een inspannende onderneming. Anderzijds: voor veel van onze wintergasten leverde die eerste rit al de eerste waarnemingen van noorderlicht op.

Zoek goed op de website van de vliegmaatschappijen (meestal wordt het de SAS, waar dan één ticket voor de hele reis wordt gekocht) naar de goedkoopste dagen, het kan nogal verschillen. En heel soms is vliegen op de Lofoten zelfs net zo duur of goedkoper dan vliegen op Evenes, maar dat zijn uitzonderingen. Ruim op tijd boeken kan ook geld schelen.

Op de heenreis moet iedereen in Oslo (Gardemoen) zelf zijn bagage van de band halen en weer aanbieden voor het vervolg van de reis. Terug is dat niet nodig.

Wie op Schiphol niet geslaagd is met taxfree-inkopen, heeft direct achter de bagageband op Gardemoen nog mogelijkheden (vooral drank).

Auto huren

Openbaar vervoer is niet echt een goede optie om de Lofoten te verkennen. Het best is een auto. Zowel op Evenes als in Leknes en Svolvaer zijn auto's te huur bij de internationaal bekende verhuurbedrijven. Grote terreinauto's zijn beslist niet nodig, met een kleintje of een middelmaatje kan iedereen hier goed uit de voeten, ook in de winter.

Op de Lofoten zelf zijn ook bedrijven die auto's verhuren met veel kilometers op de teller, maar die het nog uitstekend doen. Die zijn doorgaans een stuk goedkoper. Wie echter op Evenes landt en op de Lofoten goedkoop wil huren, moet zich er wel goed van overtuigen dat er op de dag van vertrek wel een bus rijdt die weer op tijd in Evenes aankomt. Die bussen zijn bovendien ook niet gratis.

Auto rijden

De zomer levert, misschien los van een soms laagstaande zon, geen problemen op. De winter kan spannend zijn voor wie weinig ervaring heeft in het rijden op sneeuw en ijs.

Ook in de winter gaat het leven in noord-Noorwegen gewoon door. Als het sneeuwt, zijn sneeuwschuivers doorlopend in de weer om de wegen berijdbaar te houden. En dat lukt doorgaans uitstekend.

Op de wegen ligt weken, soms maanden, een laag ijs. Iedereen rijdt echter op spijkerbanden, ook alle huurauto's zijn daar tussen oktober en half april mee uitgerust. Die banden geven ongelooflijk veel grip en vaak verschilt het rijden op de ijslaag amper van rijden op asfalt. Meestal blijkt pas bij het uitstappen, hoe glad de weg is – pas op met lopen op ijs.

De gevaarlijkste momenten zijn als dooi intreedt. Als het ijs op de weg smelt of als er regen op valt, dan wordt het serieus glad, ook met spijkerbanden, en iedere winter gebeurt dat een aantal keren. Dan moet zeer behoedzaam gereden worden. Het is een situatie die meestal niet langer dan een dag aanhoudt, omdat daarna al het ijs van het asfalt is verdwenen. Harde wind met veel sneeuw kan voor zeer slecht zicht zorgen, ook iets om rekening mee te houden.

Winter is ook de tijd waarin elanden en rendieren zich vaker dichtbij de wegen op houden. Elanden zijn zo groot als paarden, maar zijn verrassend lastig te ontdekken tussen de bosjes en staan met twee stappen plots midden op de weg.

Al met al zijn er maar weinig mensen die zich laten afschrikken door winterse omstandigheden op de Lofotense wegen - het vakantiehuis is ook in de winter over het algemeen grotendeels volgeboekt.

Zomer of winter: houd je aan de maximale snelheden, de boetes zijn torenhoog.

Lofoten, auto
Lofoten, winter
Hurtigruten
Hurtigruten
Lofoten, vliegtuig
Lofoten, winter
Lofoten, zomer
Lofoten, winter
Lofoten, eland
Lofoten, vliegtuig

Aankomst vliegveld Helle in Svolvaer

Drie uur rijden van Evenes naar Svolvaer is geen straf

Rustige winterdag met prima rijcondities

Ruige winterdag met veel sneeuw en wind: oppassen!

Probleemloze zomerdag

Spijkerbanden doen wonderen op ijs

Let op overstekende elanden

De 'noord-gaande' Hurtigruten richting Lofoten

De 'zuid-gaande' Hurtigruten passeert de Lofoten

Sinds april 2017 heeft Wideroe rechtstreekse vluchten tussen de Lofoten en Oslo en Tromsø.