Op de Lofoten is voor vrijwel iedereen wel iets te doen. De meeste mensen komen om gewoonweg van het licht, het landschap en de pittoreske vissersdorpjes te genieten. Maar dat is ook te combineren met tal van andere activiteiten. Hieronder een poging om daar iets van op een rij te zetten.

Bijna iedereen doet aan fotograferen tegenwoordig, met kostbare apparatuur of met simpeler camera's. Het maakt niet uit waar je mee komt, iedereen vertrekt met prachtige foto's omdat de eilandengroep gewoonweg schitterend is. De bergen, de stranden, de houten vissersdorpjes met de houten vissersbootjes, maar ook het noorderlicht en de middernachtzon – inspirerende motieven in overvloed.

Dat het licht en het landschap ook kunstenaars inspireren vertaalt zich in een flink aantal galeries op eilandengroep. Er zijn ook veel musea, van een openlucht museum dat een indruk geeft hoe het vissersbestaan eeuwen geleden was tot een stokvismuseum, van het zo populaire Vikingmuseum dat in een replica van een Viking-huis is ondergebracht tot een leuk, rommelig museum over de Tweede Wereldoorlog. De moeite waard is zeker ook het kleine aquarium, met alleen vissen van rond de eilanden, otters en zeehonden. De smid in Sund is wereldvermaard vanwege de aalscholvers die hij maakt. Maar hij is ook een vermakelijke gastheer met een leuke collectie oude scheepsmotoren en vistuig. Glasblazers in Henningsvaer en Vikten vertonen graag hun kunsten. Gratis en voor niets is de speurtocht naar de graffiti van de kunstenaars Pøbel en Dolk.

De bergen op de Lofoten zijn steil, maar met maximaal zo'n 1000 meter niet bijzonder hoog. Er zijn tal van mooie bergwandelingen te maken. In het vakantiehuis ligt een dikke klapper met suggesties. De bergen aan de overkant van het water voor het vakantiehuis, langs de weg naar Henningsvaer, zijn gewild bij mensen die van het echte bergbeklimmen houden. Met touwen worden daar loodrechte wanden bedwongen. Voor wie weinig ervaring heeft, maar het wel wil leren, is in Henningsvaer een klim-school die cursussen geeft. Heel verstandig, want zomers vliegt regelmatig de reddinghelikopter uit om minder ervaren klimmers uit de bergen te halen.

De Lofoten zijn bekend om de visserij en veel toeristen willen zelf graag eens wat vangen. Niet ver van het vakantiehuis zijn voor weinig geld roeiboten te huur. Wie liever niet roeit, laat zich door de verhuurder voor een paar euro extra heen en weer naar de visgronden slepen. Wat verder van huis zijn ook boten met motoren te huur. Vanaf de kant vissen kan ook. Zomers zwemmen enorme scholen makreel een paar meter uit de kant. Op het moment echter dat ze vooral plankton eten zijn ze lastig te vangen. Van februari tot en met april barst het water rond de eilanden uit zijn voegen van de kabeljauw. Er komen regelmatig vissen van meer dan 30 kilo aan wal. Het laatste weekend van maart vinden de Wereldkampioenschappen Kabeljauwvissen plaats en stromen sportvissers van over de hele wereld naar de Lofoten.

Voor vogelaars zijn vooral in de wintermaanden soorten te zien die zich in Nederland niet snel vertonen. Zoals geelsnavelduiker, koningseider en ijsduiker. Zee- en steenarenden zijn nooit ver weg. Een weekendje vogelen op Texel levert beslist meer soorten op dan een week op de Lofoten, maar door de soms bijzondere soorten of grote aantallen vogels die hier te vinden zijn de eilanden toch de moeite waard voor vogelaars. Download hier de checklist van de vogels van de Lofoten.

Niet ver van het vakantiehuis ligt een golfbaan, die zich tot één van de meest noordelijke in de wereld rekent. Zomers, terwijl midden in de nacht de zon boven de horizon staat, slaan velen daar een balletje.

Ook niet ver van het vakantiehuis is het mogelijk om met paarden de bergen in te trekken. Het gaat veelal om georganiseerde tochten, desgewenst inclusief lunch.

Het strand van Unstad is populair onder surfers en de plek waar vaak het Noorse kampioenschap surfen wordt gehouden, tot internationale evenementen aan toe.

Georganiseerd snorkelen en duiken hoort ook tot de mogelijkeden.

Op diverse plekken zijn kajaks te huren voor wie anders onbereikbare stranden wil bezoeken of de Lofoten gewoonweg vanaf het water wil zien.

Vanuit Svolvaer zijn boottochten naar het Trollfjord, bekend om zijn smalle toegang en loodrechte wanden. Daar vandaan, maar ook vanuit Henningsvaer worden zeearend-safari's ondernomen.

Gewild bij onze gasten is een tochtje met de Hurtigruten. Vanuit Svolvaer vertrekt 's ochtends een bus naar Stokmarknes op Vesterålen. Daar komt om 15 uur de Hurtigruten aan en die vaart door een prachtige zeestroom, inclusief een bezoek aan Trollfjord, terug naar Svolvaer waar hij om 19 uur weer afmeert.

Veel attracties op de Lofoten zijn in de wintermaanden echter gesloten. Maar in Stamsund en Svolvaer openen, als er genoeg sneeuw ligt, dan juist de wintersport-gebieden, waar stoeltjesliften zijn en ski-materiaal te huur is.

Wat ook heel veel gasten in ons vakantiehuis doen, is gewoon lekker relaxen. Genieten van de rust, de stilte – even op adem komen van een druk bestaan, weg van de gekte.

Lofoten, golf
Lofoten, surfen
Lofoten, bergwandelen
Lofoten, smid
Lofoten, aquarium
Lofoten, sportvissen
Lofoten, fotograferen
Lofoten, Vikingmuseum

De Lofoten - wat te doen?

Lofoten, kunst

LINKS

Lofoten toeristenbureau    

Paardrijden                      

RIB-boot                           

RIB-boot                           

Kajak                              

Kajak en klimmen              

Golf                                

Surfen                             

Visboot                           

Vissen met beroepsvisser  

Bergbeklimmen               

Smid in Sund                   

Wintersport  

Andere Nederlandse vakantiehuizen